Všeobecně o larpu

18.11.2011 13:19

Na úvod-co to ten larp vlastně je- najdete všude po internetu většinou podobné definice a popis jako: hra v přírodě, kde si oblečete kostým a jdete se mlátit vypěněnýma zbraněma. Co k tomu dodat? Je to řečeno správně :-))

LARP- "Larp je forma hraní rolí, ve kterém živí lidé fyzicky svými činy představují činy svých postav. Účastníci interagují mezi sebou navzájem a s okolním prostředím, přičemž usilují o splnění cílů ve fiktivním světě reprezentovaném světem skutečným. Pro larp je typické, že nemá žádné publikum a jeho smyslem je hlavně zábava a zážitek účastníků." (https://cs.wikipedia.org/wiki/Larp)

Asi tak bych vyjádřila to podtstané, co se larpu týče. Larp může být 1-denní, většinou je ale na několik dní, ne-li na týden nebo dva.

O co tam vlastně jde?

-je to forma zábavy, něco jako letní (zimní?) tábor, rozhodně si ho užijete. Krom toho že už před larpem připravujete kostýmy a zbraně (což mě samotnou vážně baví :P) tak potom na larpu si užijete se svými kamarády spoustu legrace. Většinou to pořádá nějaká skupina, budou tam NPC (nehrající) nebo ORGové (=organizátoři), kteří vám pomůžou po "technické stránce" (vysvětlí co můžete a co ne, schválí vám kostým a zbraně + přidělí počet životů do hry).

Přijít můžete v normálu (nebo i v masce), na nějaké louce si postavíte svý leženíčko a můžete jít zvesela poznávat svůj imaginární svět!

Je to nebezpečné?

Pro rodiče- kdyby to nebezpečné bylo, rozhodně tam nikdo nejezdí. Každý larp je většinou od 15ti let, když tam pojede vaše ratolest dřív, musí mít s sebou dospělý dozor. Všechny zbraně musí být ještě před hrou schváleny organizátory-jsou měkčené s tuhou hlavou a neublíží vám.

Jaké jsou druhy larpu?

Je jich hodně. Jsou např:

1)Bitva- několika denní i 1-denní, kdy hlavní program je samotná bitva. Mimo bitvu "nehrajete" takže tam běháte třeba v ryflích a tričku s lebkou a nikdo vám nemůže nic říct.

2)Svět- o hodně složitější- hrajete ve "světě", a není to jen samotná bitva (do bitvy vůbec nemusíte). V této hře rozvíjíte svou postavu, její příběh. Můžete být třeba obchodníkem a rozvíjet svůh trh, politikem a zajistit království mír, stráží, která hlídá bezpečí obyvatel nebo zlodějem :-)

3)Městský larp-o něm vám toho moc víc neřeknu, protože se zajímám o larp jako fatasy. Městský larp může být ale nemusí fantasy. Hlavní je, že se to neodehrává někde na louce, ale ve městě.

4) Středověké- šermířské a nemusí být vůbec fantasy. Prostě reálný středověk se vším všudy.

5)Larp politika- čistě záležitost pro milovníky intrik a korupcí :-)

Co si vzít za kostým a zbraně?

Tak o tomhle víc v jednotlivých článcích, protože informací bude hodně. Záleží na tom, na jaký larp jedete (realita x fantasy x sci-fi). Zatím vám řeknu jen to, že kostým nemusíte vždy kupovat (je levnější a zároveň daleko zábavnější si ho vyrobit sám) a že vyrábět byste ho měli začít tak měsíc dopředu. Hlavně dbát na to, aby byl kostým co nejautentičtější, pak si i víc užijete hru.

-materiály viz "Materiály ke kostýmům"

-cena materiálů + cena hotových kupovaných kostýmů viz "Kolik co stojí"

Věk-odkdy můžu na larp?

Na věku nezáleží a o tom jsem se přesvědčila loni, když jsem viděla larpovat 11ti-letého kluka. Samozřejmě měl dospělý doprovod, který musíte mít pod 15 let. Od 15ti si jezdíte na vlastní bezpečnost.

Technické záležitosti

Když jsem byla loni poprvé na larpu (resp. měla jsem před odjezdem), docela mě zajímal larp po technické stránce :O. Kladla jsem si dotazy typu (a teď mě nezabte za tu interpretaci)

1)kde tam bude záchod?

2)mám si s sebou vzít jídlo, případně kolik asi?

3)Mám si kostým vzít na sebe ještě než tam přijdu? Nebo až tam?

4)Jaká asi bude věková kategori lidí, co tam budou?

5)Jak je to s tábořením? Jsou nepřátelské rasy zvlášť?

6) Budu tam 4 dny. kde se umyju?

7)Jak to bude s "nehrajícím časem"? Je tam někdy doba, kdy se nehraje a kdy se chováme jako "v reálu"?

a teď odpovědi (berte na vědomí, že vám uvádím situaci z konkrétního larpu "Helmáč" a nevím jak je to jidne :D, ale asi stejně):

1)Záchod jsou "kadibudky"-dávám naschvál do uvozovek, protože jsou většinou jak už to tak bývá v dost zbýdačeném stavu. Rada: vemte si toaletní papír a najděte si příjemné místečko v lese. Máte tam lid a větší pohodlí.

2)Pokud jedete na víc dní, rozhodně si vemte s sebou zásoby jídla. Tam jídlo nebude. Rada: (pro 4-denní) vemte si něco, na čem budete jídlo vařit (oheň si rozdělat můžete, hlavně nějakou nádobu pro konzumaci a pro vaření), instatní polívky, trvalivý chleba (takový ten zatavený v igelitu), alespoň 1x 2L pití (pitná voda tam někdy je ve velké nádrži), pár konzerv se zeleninou (pro zpestření) nebo s masem + něco studeného, co se nezkazí (zase zelenina nebo ovoce). A nezapomeňte si s sebou minimálně vidličku + hodil by se nožík (máte v něm otvírák na konzervy).

3)Já si kostým vzala už když jsem tam jela a byl to dost záhul. Klidně si tam dojeďte "v reálu" a převlečte se až tam :-)

4)Věkovou kategorii vám neporadím-všude je to jinak. Já jako holka jen vím, že moc dalších holek tam nebylo (ale byly tam!). Převážně jezdí kluci a to od 15ti let ale většina jich tam byla nad 18. průměrný věk je cca 22 let.

5)S tábořením se u nás nikdo nepáral. Bojovali jsme lidé x nelidé, ale tábořili jsme na kupě a dohromady. Vemte si s sebou stan + spacák, ideální kombinace.

A když už jsme u toho táboření-technická rada- vemte si s sebou náhradní věci a vícero ponožek + náhradní boty. Já zahučela hned 1. den do potoka a po 4 dny jsem žbluňkala v mokrých botách :/

6) Jak už bylo řečeno, hned první den jsem zjistila, kde se koupat :-) a to v řece. Není to nijak nebezpečné, byl to spíše potok, protože voda byla ve stojaté fázi. Ale mělli byste se koupat po kupě, je to bezpečnější. A vemte si plavky :-)

7)Já nevím, jak je to u jiných larpů- ale "nehrající čas" u nás rozhodně byl- byli jsme na formě bitva, mimo bitvu jsme běhali normálně v džínsech a trávili čas kritizováním orgů nebo nepřátelských ras :-) s nehrajícím časem budete mít problém asi ve formě svět, tam by se mělo jet non-stop.

To bude tak pro úvod vše- děkuji za pozornost. Více informací o tom, co by vás zajímalo v dalších článcích- a pokud máte dotaz, na který nenajdete odpověď, prosím napište ho do Knihy návštěv.

Administrátorka Tergora

 

Dotazy:

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek